Izdelovalci ledu

Nasvet za nakup ledomata

Slastni koktajli ali številne mešane pijače so res okusni le z ledenimi kockami, in to ne samo na poletnih zabavah, ampak v katerem koli letnem času. Zamrzovalni del hladilnika pogosto ne ponuja dovolj prostora. Tudi v zamrzovalniku so predelki pogosto napolnjeni z drugimi živili in ni prostora za kocke ledu. Polnjenje plastičnih pladnjev ali vrečk in odstranjevanje ledenih kock je zelo okorno in ni ravno higiensko. Razen tega ledenih kock iz zmrzovalnika zagotovo nis dovolj za praznovanje ali zabavo. Vnaprej pripravljene ledene kocke iz supermarketa so razmeroma drage in jih je treba najprej prinesti domov. Stroj za led ali ledomat je odličen praktičen dodatek k opremi vaše domače kuhinje. Samo pritisnete na gumb in v hipu boste imeli popolne ledene kocke. Ni nujno, da je oblika ledenih kock kvadratna, pri nekaterih napravah so možne tudi druge oblike.

Kako deluje ledomat?

Aparati za izdelavo ledenih kock so pogosto precej kompaktni in za svojo zmogljivost razmeroma majhni. Imajo rezervoar za vodo ter hladilne in grelne elemente. Poganja jih elektromotor. Nekatere naprave lahko priključite tudi direktno na vodovodno pipo. To je lahko zelo koristno, če je treba redno pripravljati velike količine ledenih kock, na primer za hlajenje jedi v bifeju. Ledomati hladijo vodo od znotraj navzven. Voda teče okoli hladilnih palic, zaradi česar je led čudovito prozoren. Postopek zamrzovanja ledu iz zamrzovalnika pa je drugačen in led pogosto dobi moten in razpokan videz. Grelni element v aparatu loči kocke in jih dostavi na pladenj.

Koliko časa potrebuje aparat za izdelavo ledenih kock?

Čas izdelave ledenih kock se lahko zelo razlikuje glede na aparat. Številni ledomati imajo možnost izdelave kock različnih velikosti, vendar se lahko čas izdelave razlikuje tudi pri samem stroju, odvisno od želene količine in velikosti ledenih kock. Lahko traja nekaj minut, npr. 10 minut za nekaj kock ledu ali do ene ure in dlje za izdelavo npr. 500 ali 750 gramov kock ali večjih količin. Na nekaterih ledomatih je tudi navedena količina kock, ki jih aparat izdela v 24-ih urah, ki znaša do največ 12 kilogramov ledu. Številni stroji imajo samodejni izklop in zaslon za izbiro programa.

Kako pogosto morate čistiti ledomat?

Ledomat je treba, tako kot tudi druge kuhinjske aparate, ki delajo z vodo, čistiti v določenih intervalih in odstraniti vodni kamen. Pred pripravo kock je treba iz higienskih razlogov vodo v rezervoarju zamenjati vsaj enkrat na dan. Ledomat je treba pred prvo uporabo temeljito očistiti, da v led, ki ga bomo zaužili, ne pridejo morebitni ostanki proizvodnje. Proizvajalci pogosto dajejo priporočila glede čiščenja svojih aparatov in tudi pogostosti. Po vsakem delovnem postopku je treba rezervoar in razdelilni prostor ledomata posušiti z mehko krpo. Pomembno je, da je krpa nežna, da ne nastanejo praske, v katere bi se pozneje naselile bakterije.

Kako očistiti in odstraniti vodni kamen iz ledomata?

Ker so ledomati lahko izdelani na zelo različne načine, morate vedno upoštevati navodila za čiščenje proizvajalca, ki jih ponavadi najdete v priloženih navodilih za uporabo in lahko vsebujejo priporočila za čistilna sredstva, ki jih je treba uporabiti, kot npr. določeno sredstvo za odstranjevanje vodnega kamna. Če je po navodilih proizvajalca za čiščenje aparata dovoljeno uporabiti določena sredstva za odstranjevanje vodnega kamna, se ta pogosto uporabljajo, v predpisanem odmerku, ko je motor stroja za ledene kocke v delovanju. Če v navodilih za uporabo ni zadržkov proizvajalca glede tega, lahko ledomat v določenih časovnih presledkih – praviloma po nekaj tednih – očistite z raztopino kisa ali citronske kisline, podobno kot kavne aparate ali druge kuhinjske aparate, ki uporabljajo vodo. Pogostost čiščenja je odvisna tudi od stopnje trdote vode. Če se uporablja voda iz pipe, je informacije o njej mogoče pridobiti v ustreznem vodovodu, iz katerega se voda dobavlja. Lahko pa se iz higienskih razlogov uporablja tudi negazirana mineralna voda.

Zaključek: Zelo praktična in higienska izdelava ledenih kock z ledomatom za najrazličnejše uporabe – aparati za izdelavo ledenih kock so idealni kuhinjski pripomočki za izdelovanje enakih in prozornih ledenih kock. Ne samo za pijače in koktajle, ampak tudi pri pripravi različnih jedi, npr. v povezavi z drobilcem ledu za izdelavo zdrobljenega ledu, za pripravo različnih sladic ali za hlajenje hrane v bifeju, je priprava točno določenih količin ledenih kock zelo praktična, higienska in zelo priporočljiva. Vsekakor pa vam ledomat ponuja odlično priložnost, da svoje goste kadar koli postrežete z ledeno pijačo na zabavi ali praznovanju.