Grelniki

Je infrardeče ogrevanje lahko alternativa?

Tradicionalne metode ogrevanja na olje, elektriko ali plin imajo številne pomanjkljivosti. Ker gre za tako imenovane konvekcijske grelnike, med ogrevanjem pride do kroženja zraka, ki zrak suši, dviguje prah s predmetov in tal ter spodbuja nastanek plesni. Razen tega konvekcijski grelniki porabijo veliko energije, kar se odraža tudi na stroških ogrevanja. Ni torej naključje, da toliko ljudi kupuje infrardeče grelnike, saj imajo v primerjavi s tradicionalnimi vrstami ogrevanja številne prednosti. Razlog za to, da mnogi kupujejo infrardeče grelnike, je ta, da so zelo dober dodatek obstoječemu centralnemu sistemu ogrevanja. Kot popolna zamenjava pa lahko postane električni grelec s časom zelo draga varianta.

Zakaj kupiti infrardeči grelnik?

Infrardeči grelniki imajo veliko prednosti pred navadnimi ogrevalnimi sistemi. Preprosto zato, ker so infrardeči žarki sevalna in ne konvekcijska toplota in nimajo vseh negativnih lastnosti grelnikov na elektriko, olje ali plin. Pri infrardečih grelnikih zrak ne kroži, kar je dobro za notranje okolje, preprečuje se nastajanje plesni in prah se ne dviguje s površin. Ogrevanje z infrardečo toploto je idealno predvsem za astmatike in alergike. S konvekcijo se zrak segreva, zaradi česar se dviga, hladen zrak pa pada. Zato se pogosto zgodi, da so glave tople, noge pa mrzle. Infrardeči žarki pa se enakomerno prenašajo na površine in v okolje, kar ustvarja enakomeren občutek toplote. Žarki prodrejo globlje v kožo kot konvekcijska toplota, kar pomeni, da temperaturo samodejno zaznavamo kot višjo in zato lahko termostat nastavimo na približno dve stopinji nižje kot pri klasičnem ogrevanju. Na tak način lahko prihranimo veliko denarja. Tudi stroški nabave so zelo nizki, samo ogrevanje pa zavzema zelo malo prostora. Montaža infrardečih panelov je hitra in enostavna. Druge prednosti so, da so infrardeči grelniki vzdržljivi in razmeroma varni, ker so zatesnjeni, in ne zmrzujejo.

Kako deluje infrardeče ogrevanje?

Infrardeči grelniki delujejo na elektriko. Električna energija se pri segrevanju pretvori v infrardeče žarke. Za razliko od konvekcijskih ogrevalnih sistemov, infrardeči segrevajo na podlagi infrardečih valov. Ti ne segrevajo zraka neposredno, temveč oddajajo toploto na okoliške površine, od koder se toplota enakomerno porazdeli po prostoru. Toplota prodre globlje v kožo in občutek ob infrardečih grelcih je primerljiv s poležavanjem na soncu ali bivanjem v sobi z lončeno pečjo.

Kako učinkovito je infrardeče ogrevanje?

Infrardeči grelniki delujejo veliko bolj učinkovito kot klasični ogrevalni sistemi. Približno 86 % energije, ki jo je treba porabiti za ogrevanje, se dejansko pretvori v toplotno sevanje. Pri ogrevanju na olje se učinkovito porabi največ 80 % energije. Pomemben dejavnik pri visoko učinkovitih grelnikih, ki oddajajo toploto z infrardečim sevanjem, so okoliške površine. Po eni strani je odvisno od materiala sten ali pohištva, ki mejijo na grelnik. Nekateri materiali bolje prevajajo toploto kot drugi. Po drugi strani pa se v prazen prostor oddaja manj žarkov kot v dobro opremljeno sobo s številnimi predmeti.

h3>Kako vroči postanejo infrardeči paneli?

Največja toplota grelnikov se razlikuje glede na proizvajalca in model. Na splošno se površina grelnih panelov segreje med 90 °C in 125 °C.

Ali so infrardeči grelniki nevarni?

Paneli, ki grejejo z infrardečimi žarki, so popolnoma varni. Oddajajo enake C-žarke kot sonce, ki so bistveni za življenje. Infrardeči žarki krepijo imunski sistem in blagodejno vplivajo na telo.

Kam in kako obesiti panele?

Infrardeči grelniki se pogosto uporabljajo v velikih prostorih ali na večjih površinah, kot so na primer rastlinjaki, hlevi, športne dvorane, nogometna igrišča itn. Te naprave pa lahko svoj polni potencial razvijejo tudi v hiši ali stanovanju, če ste pozorni na nekaj stvari. Prepričajte se, da so stene in okna v prostoru 100 % zatesnjeni, da ne pride do izgube energije. Infrardeče ogrevanje je na voljo v številnih različicah in oblikah. Novejši modeli, zlasti za notranjo uporabo, so pogosto prenosni ali celo mobilni. Obstajajo infrardeči grelniki, ki so videti kot krogla ali ogledalo in jih je mogoče pritrditi na steno na različne načine. Pogosto lahko v en sistem združimo več ogrevalnih površin. Pritrditi jih je treba čim višje v stavbi ali prostoru. Žarki sevanja različnih grelnih površin se morajo na robovih prekrivati. Seveda je postavitev grelnika odvisna tudi od vira energije, iz katerega grelec črpa tok.

Zaključek: Infrardeči grelniki so uporaben in dekorativen dodatek obstoječemu centralnemu sistemu ogrevanja. Imajo številne prednosti. Infrardeče ogrevanje zagotavlja prijeten občutek toplote v telesu, spodbuja imunski sistem in krvni obtok. Stroški nabave so nizki, montaža enostavna in področja uporabe zelo raznolika. In to še niso vse prednosti. Če se vam klasični modeli ogrevanja zdijo neestetski, lahko kupite infrardeči grelnik, ki ne izdaja svojega namena.