Infrardeči grelnik

Naravna toplota z infrardečim ogrevanjem

Sijejo kot majhni sončki in zagotavljajo prijetno toploto: infrardeči paneli v hipu ustvarijo prijetne temperature ter hkrati varujejo okolje in vašo denarnico. Tukaj vam bomo razkrili, kako delujejo.

Kako deluje infrardeče ogrevanje

Infrardeče ogrevanje deluje povsem drugače kot navadno plinsko ali oljno ogrevanje. V nasprotju z infrardečim deluje klasično ogrevanje s konvekcijskim sistemom: hladen zrak se segreje in nato porazdeli po prostoru. Sevalno ogrevanje pa je popolnoma drugačno: pretvarja energijo iz električne v infrardeče sevanje in segreva predmete, ki jih zadene, kot so stropi, tla in stene. Od tam se toplota vrača nazaj v prostor. Blagodejna toplota infrardečega sevanja je med drugim znana tudi v medicini, kjer se njegov globinski učinek uporablja na primer za sproščanje mišic ali zdravljenje kožnih bolezni. Tudi v živinoreji se že dolgo uporabljajo infrardeči grelniki, na primer za ogrevanje novorojenih pujskov. Sodobni infrardeči grelniki so vgrajeni na primer v steklene ali hibridne plošče in se lahko pritrdijo na steno kot ogledala ali slike. Ustvarjajo naravno toploto, ki se na koži občuti kot sončne žarke.

Prednosti infrardečega ogrevanja

Po učinkovitosti so infrardeči paneli očitno boljši od sodobnih plinskih ali oljnih grelnikov: njihovi valovi, ki nastanejo s pomočjo električne energije in posebnih karbonskih ali grafitnih vlaken, porabijo vsaj 86 odstotkov razpoložljive energije za ustvarjanje toplote – včasih tudi do 100 odstotkov. Konvencionalni grelniki pa niso tako učinkoviti: odvisno od radiatorja nudijo le 60 do 80-odstotni izkoristek. To pomeni, da infrardeči grelci varujejo okolje in vašo denarnico! Zlasti uporabniki zelene elektrike lahko mirne vesti prižgejo ogrevanje. In še: enkrat ko so infrardeči grelniki nameščeni, zahtevajo izjemno malo vzdrževanja, tehnični prevzem dimnikarja ni potreben. Ta poseben način ogrevanja koristi tudi alergikom, saj infrardeči grelniki ne dvigajo prahu.

Za koga je infrardeče ogrevanje primerno

Prvotno so infrardeče grelnike uporabljali za ogrevanje velikih hal, saj se segret zrak ne zbira le pod streho, temveč ga telesa in predmeti neposredno absorbirajo. Danes se infrardeče ogrevanje uporablja tudi v številnih zasebnih stanovanjih in hišah. Velja naslednje: bolj ko je prostor poln, večja je toplotna moč. Številni kosi pohištva, po možnosti iz naravnih materialov, kot so les, lan ali protja, pa tudi stanovalci, lahko absorbirajo in oddajajo infrardeče valove, ki tako posredno pripomorejo k ogrevanju prostora. Za infrardeče ogrevanje so primerni predvsem prostori, ki jih ogrevamo le za kratek čas, kot je kopalnica. Grelnik prižgite takoj, ko vstanete, in hladne ploščice se bodo hitro segrele. Že po kratkem tuširanju bo vaša kopel tako topla, da lahko sproščeno začnete dan. Tukaj infrardeče ogrevanje pokaže svoj polni učinek varčevanja z energijo in je pri neprekinjenem delovanju očitno boljše od centralnega ogrevanja. Ali je vredno uporabljati infrardeče grelnike za celotno stanovanje, je seveda odvisno od vaše individualne tarife elektrike. Priporočljivo je natančno izračunati. V mnogih primerih je infrardeče ogrevanje smiselna dopolnitev k obstoječemu ogrevalnemu sistemu: ko je temperatura nizka, se centralno ogrevanje vklopi in spomladi spet izklopi. Če so dnevi ali noči še nekoliko hladni, pride v poštev infrardeče ogrevanje.

Različne vrste infrardečih grelnikov

Infrardeči grelniki niso le praktični viri toplote – so tudi elegantni okrasni predmeti vašega doma. Na voljo so na primer ploščati prenosni grelniki v obliki magnetne table, na katere je mogoče na emajlirano prevleko celo pisati. Na grelni panel je mogoče tudi natisniti sliko, ki je s svojimi barvitimi motivi primerna kot oblikovalen element dnevne ali otroške sobe. Preproste grelne panele iz stekla ali ogledala je mogoče integrirati v obstoječi koncept prostora ali pa ti neopazno izginejo na steni. Posebej priljubljeni so v kopalnici ali na hodniku. Alternativa za kopalnico je poseben infrardeč grelnik s funkcijo sušenja, ki brisače segreje in po uporabi posuši. Še ena prednost: infrardeči panel v kopalnici segreje talne ploščice, tako da so mrzla stopala že stvar preteklosti. Prav tako preprečuje zamegljena ogledala in nastanek plesni v kopalnici. Obstajajo tudi infrardeči paneli v obliki visečih krogel ali samostoječi mobilni grelniki.

Nasveti za namestitev infrardečega panela

Različni modeli so opremljeni z različnimi storitvami. Koliko vatov potrebujete za vaš infrardeči grelnik, je odvisno od velikosti in izolacije vašega doma. Načeloma je priporočljivo, da prostorov ne opremimo samo z enim virom toplote z visoko močjo, temveč da izberemo več grelnikov z manjšo močjo in tako dosežemo optimalen rezultat. Opomba: sistemi stenskega ogrevanja lahko delujejo učinkovito le, če so stene na zunanji strani dobro izolirane in sta na notranjo strano nanesena poseben omet in barva. Oba vsebujeta drobne steklene drobce, ki pomagajo optimalno odbijati oddano toploto. Če bomo infrardeče ogrevanje uporabljali kot talno gretje, moramo izbrati talno oblogo, ki prepušča sevanje.

Infrardeči grelniki so energetsko varčni in učinkoviti

Infrardeči paneli nudijo številne prednosti pred klasičnimi plinskimi ali oljnimi grelniki. Prehod se lahko obrestuje predvsem lastnikom, saj se naložba v nove naprave zaradi nižje porabe čez nekaj časa povrne. Za najemnike je lahko smiselno umeščen infrardeči panel dodatek obstoječemu centralnemu sistemu ogrevanja.