Stol za plažo

Sort by
Cena
Kategorije
Color
Material

Ležalnik »košara za plažo« nosi morski pridih v vaš dom

Usedite se, zaprite oči. Prisluhnite šumu valov, vreščanju galebov, žvižganju vetra ... Ne, niste na morju! Ste doma na svojem vrtu – in sedite v elegantnem ležalniku za plažo. Ta poseben kos pohištva imenovan košara za plažo (v nemščini Strandkorb) je sestavljen iz lesenega okvirja in pletiva, sončne strehe in raztegljivih naslonov za noge ter simbolizira prijetno vzdušje nemških obalnih regij.

Zgodovina košare za plažo

Košaro za plažo, kot jo poznamo danes, je leta 1882 izumil dvorni tkalec košar iz Rostocka Wilhelm Bartelmann. Priljubljeni ležalnik se od leta 1910 po videzu ni kaj dosti spremenil: gre za dvosed z borovim ali smrekovim podstavkom, na katerega je pritrjena pletena streha. Sedeži so prevlečeni z impregniranim markiznim platnom ali PVC tkanino. Košara za plažo že več kot 100 let zanesljivo ščiti kopalce in obiskovalce plaže pred vetrom, soncem, dežjem in peskom. Še vedno je zelo priljubljena. Nič čudnega, da košare za plažo ni več mogoče najti le v nemških obmorskih letoviščih, temveč tudi na številnih zasebnih vrtovih.

Na kaj morate biti pozorni pri nakupu košare za plažo

Da lahko košara za plažo zanesljivo prenese veter in vremenske vplive, mora imeti robustno pleteno košaro. Uporabljeni material mora biti zato stabilen in odporen na UV žarke. Tekstilno prevleko pa lahko izbirate po želji: naj bodo to morske črte ali romantičen cvetlični potisk – kar vam najbolj ugaja. Prepričajte se le, da so prevleke za blazine odstranljive in pralne.