Lonci in ponve

Lonci in ponve za amaterske in profesionalne kuharje

Brez loncev in ponev v kuhinji ne gre. Osnovna oprema vsakega kuharja sta dva majhna lonca s premerom pribl. 16 centimetrov in dva velika lonca s premerom pribl. 20 centimetrov. Za manjše lonce je najbolje izbrati model z ročajem za kuhanje omak in nekoliko višjo posodo za zelenjavo in druge priloge. Veliki lonci so še posebej primerni za kuhanje krompirja, testenin in mesa. Če radi kuhate za več ljudi, lahko kompletu posod dodate še 5-litrski jušnik.

Kako prepoznati kakovostno kuhinjsko posodo

Visokokakovostna kuhinjska posoda je izdelana iz na okus nevtralnih, barvno obstojnih, kislinsko odpornih in vzdržljivih materialov, kot so keramika, nerjavno jeklo ali liti aluminij. V hrano ne sproščajo škodljivih snovi in so brez ostrih delov, drobnih razpok in vdolbin. Kakovostni lonci so dobro izdelani in trpežni, tako da se tudi ob intenzivni rabi drobci ne odlomijo. Praktične so posode, ki jih je enostavno čistiti in jih je mogoče prati v pomivalnem stroju. Vendar ima tudi dizajn svojo vlogo: ergonomsko oblikovani ročaji omogočajo varno in udobno prijemanje. Pri izbiri novega kompleta kuhinjske posode morate vzeti v poštev tudi štedilnik. Kajti niso vsi lonci enako primerni za električne štedilnike, steklokeramične, plinske in indukcijske kuhalne plošče.

Nasveti za nakup ponev

Vsako gospodinjstvo potrebuje vsaj eno ponev. Modeli iz litega železa ali nerjavnega jekla so kot nalašč za praženje čebule ali mesa, medtem ko ponve proti sprijemanju olajšajo pripravo omlet in palačink. Idealno pa je, če imate vsaj dve ponvi – veliko ponev z visokim robom in pokrovom za enolončnice ter majhno ponev za prigrizke, kot so jajca na oko.