Masažna miza

Masažna miza prinaša sprostitev v vaše življenje

Bi radi uživali v pomirjujočem občutku nežne masaže med svojimi štirimi stenami? Ali pa raje z masažo pomagate drugim ljudem, da se znebijo mišične napetosti in bolečin v hrbtu po dolgem dnevu v službi? V tem primeru potrebujete profesionalno masažno mizo! Razkrili vam bomo, kaj morate upoštevati pri nakupu mize.

Mobilne masažne mize so prilagodljive in stabilne

Mobilno terapevtsko mizo je mogoče sestaviti in razstaviti v zelo kratkem času in le v nekaj korakih. Kadar je ne uporabljate, jo lahko jo zložite, da prihranite prostor, ko pa želite biti masirani ali želite masažo izvajati na pacientu, je v hipu pripravljena za uporabo. Pazite na težo: mobilne masažne mize naj tehtajo največ 25 kilogramov, da jih lahko brez težav odnesete na naslednji termin. Pri tem vam bo v pomoč primerna torba, ki je pogosto vključena v obseg dobave. Fleksibilnost seveda ne sme biti na račun stabilnosti. Kakovostne masažne klopi imajo robusten okvir, nedrseče noge z gumijastimi pokrovčki in prehoden šarnir na sredini. Prečne naramnice in diagonalni trakovi povečajo stabilnost in preprečijo nadležne škripajoče zvoke tudi pri večjih obremenitvah. Največja nosilnost vadbene mize mora biti do 250 kilogramov, da je miza lahko posebno robustna in vzdržljiva.

Udobje za maserja in masiranca

Izberite masažno mizo z zadostno dolžino in širino. Kot masiranec imate tako dovolj prostora, da se udobno uležete in položite roke ob telo. Kot maser pa morate upoštevati, da nekateri prijemi zahtevajo več svobode gibanja, zato upoštevajte tudi dimenzije svoje terapevtske sobe. Kakovostne masažne mize so nastavljive po višini, tako da jih lahko terapevt prilagodi svoji postavi. Prav tako mora biti mogoče individualno prilagoditi del za glavo in noge. S pripomočki, kot so naramnice ali obrazna blazina, postane masaža še prijetnejša. Dodatke mora biti mogoče pritrditi na okvir in individualno prilagoditi vaši masažni mizi. Obrazna blazina ponuja številne prednosti v primerjavi s preprosto luknjo v vzglavju masažne mize: podpira celoten pacientov obraz in omogoča sproščeno dihanje med masažo. Naklon blazine naj bo brezstopenjsko nastavljiv, da pacient med masažo ne občuti bolečin v vratu.

Oblazinjenje in prevleke za higiensko masažno mizo

Zadostno debela, mehka podloga je še posebno pomembna pri daljših tretmajih. Strokovnjaki priporočajo debelino pene štiri centimetre ali več, da pacient med masažo udobno leži. Zlasti robovi in šivi terapevtske mize morajo biti kakovostni. Tudi higiena igra pomembno vlogo pri dobrem počutju pacienta. Da bi zagotovili popolno čistočo, mora biti prevleka vaše masažne mize koži prijazna in pralna. Priporočljive so podloge iz poliuretana, znane tudi kot PU premazi. Gre za visokokakovostno sintetično usnje, ki ne vsebuje mehčalcev in škodljivih hlapov. Hkrati pa površina, ki je odporna na olje in vodo, zagotavlja higieno v masažni sobi. Vendar je tudi pravo usnje primerno kot prevleka za masažno mizo: zaradi svoje gladke teksture s finimi porami se na koži občuti mehko in toplo. Telo masiranca drsi posebno nežno, zaradi česar je masaža izjemno prijetna tako za maserja kot za masiranca.

Nega in vzdrževanje masažnih miz

Po masaži temeljito očistite masažno mizo s toplo vodo. V specializiranih trgovinah so na voljo posebni razpršilci za dezinfekcijo, ki so primerni za prevleko vaše masažne mize. Pomembno: pustite, da se miza dobro posuši, preden jo zložite in shranite v transportno torbo - sicer tvegate nelepe madeže na vrhnjem materialu. Približno vsakih šest mesecev preverite vijake in matice na nastavitvi višine, predelih za noge in oporah za sklepe masažne mize, da zagotovite optimalno stabilnost. Zlasti pri pogosti uporabi jih bo morebiti treba zategniti. Če se posamezni deli vaše masažne mize pokvarijo, jih ponavadi lahko kupite in zamenjate kar sami.

Najbolj priljubljene masažne tehnike

Vaša masažna miza je primerna za številne različne masažne tehnike. Tukaj bi vam radi na kratko prestavili najbolj priljubljene. Najbolj razširjena je švedska masaža. To je klasična masaža telesnega dela ali celega telesa, pri kateri se napetost sprošča z glajenjem in gnetenjem. Z dišečimi olji se učinek dobrega počutja še bolj okrepi. Tajska masaža, znana tudi pod imenom Nuat Phaen Boran, uporablja tehnike pasivnega raztezanja in vlečenja telesa. Obstaja tudi masaža na točke pritiska, podobna akupresuri, in nežno premikanje sklepov. Terapevt pri masaži uporablja roke, komolce in stopala. Tudi pri japonski shiatsu masaži se maser bolj kot na mišično moč zanaša na lastno telesno težo. Stimulirajo se predvsem energetski kanali, ki po naukih tradicionalne kitajske medicine uravnavajo pretok življenjske energije po telesu. Tehnika Lomi Lomi Nui pa prihaja s Havajev. Ta posebna vrsta masaže naj ne bi le sproščala, temveč naj bi tudi odpravila telesne in duševne blokade. Terapevt uporablja za masažo celotno podlaket, vključno s komolcem. Obstaja tudi veliko drugih masažnih tehnik, ki uporabljajo pripomočke, kot so segreti kamni, dišeči zeliščni snopki ali nežen piling.

Masažna miza kot ključ do boljšega počutja

Naj bo v vaši ordinaciji, na pacientovem domu ali v vaši dnevni sobi: masažna miza vam omogoča, da izvajate masažo bodisi na sebi kot na drugih. Uživajte v tej stoletja stari terapiji glajenja, raztezanja in gnetenja ter pozabite na stres vsakdanjega življenja.