Otroški vozički

Sort by
Cena
Kategorije
Color
Material

Otroški voziček – varno na pot skupaj z vsem, kar potrebuješ

Ko se naznani prihod otroka, se vsi bodoči starši prej ali slej znajdejo pred vprašanjem, kateri voziček izbrati. Obstaja veliko različnih modelov, razlike v cenah pa so včasih velike. Zato smo za vas pripravili kratek vodič na temo.

Kaj upoštevati pred nakupom otroškega vozička

Najbolje je že med nosečnostjo urediti otroško sobo in izbrati primeren voziček. Tako ste že dobro pripravljeni, ko končno pride vaš mali princ ali princeska – saj kot je znano, gre včasih to hitreje od načrtovanega ...

Če želite izbrati pravi voziček, si morate vnaprej zastaviti nekaj vprašanj: na kakšni površini ga želite uporabljati? Mala plastična kolesa so primerna za ravno asfaltno podlago, velika gumirana kolesa pa omogočajo gladko vožnjo tudi po grbinastih gozdnih in makadamskih poteh. Če boste z dojenčkom veliko na prostem, potrebujete okreten otroški voziček, ki ga je mogoče preprosto zložiti in spraviti v prtljažnik.

Če stanujete v višjem nadstropju brez dvigala in morate zato voziček pogosto prenašati, se odločite za lahek model. Želite voziček uporabljati čim dlje ali boste kasneje novorojenčkov voziček zamenjali za otroški voziček? Ali nameravate imeti še druge otroke, ki bodo kasneje prav tako uporabljali voziček? In seveda: koliko denarja želite porabiti za sanjski otroški voziček?

Vaš kontrolni seznam za nakup otroškega vozička

Ne glede na to, kateri model izberete, nikakor ne smete mimo nekaterih osnov: visokokakovosten otroški voziček ima TÜV ali GS pečat za ""testirano varnost"". Je robusten, stabilen in ročna zavora deluje brezhibno. Nastavljiv potisni ročaj in enostavno zložljiv okvir olajšata rabo. Prevleka mora biti odporna na vremenske vplive, zračna in enostavna za čiščenje. V nobenem primeru tkanina ne sme imeti neprijetnega vonja po kemikalijah.

Klasičen ali kombinirani voziček?

Klasičen voziček ima velike, z zrakom napolnjene gume, in dobro vzmetenje. Uporablja se lahko vse od dneva otrokovega rojstva: vgrajeno otroško košaro oz. mehko lupinico je mogoče odstraniti, tako da ste lahko bolj prosti, ko ste zunaj in na sprehodu s svojim malčkom. Ta model otroškega vozička je primeren za vse, ki imajo raje tradicionalen videz vozička brez veliko dodatkov.

Še ena prednost: klasični otroški vozički ponujajo veliko prostora za shranjevanje plenic in stekleničk ali za vaše nakupe. Vendar pa je ta model priporočljiv le za otroke do največ dvanajstih mesecev. Kombinirani voziček pa lahko uporabljate veliko dlje: to je klasičen okvir vozička, ki ga je mogoče spreminjati z različnimi dodatnimi moduli. Takšni modeli 3 v 1 praviloma vključujejo otroški avtosedež, košaro in dodatek za športni voziček.

Kombiniran otroški voziček združuje vse prednosti klasičnega vozička s prednostmi vozička marela: to pomeni, da ga lahko uporabljate od rojstva sina ali hčerke vse do vrtca. Predpogoj za to je seveda robusten okvir, ki ga je mogoče optimalno manevrirati s parom vrtljivih koles. Tako boste mobilni, tudi ko bodo vaši potomci sčasoma postali večji in težji.

Voziček marela, športni voziček ali tekaški otroški voziček?

Takoj ko bo vaš otrok znal varno sedeti in hoditi, lahko preidete na majhen, okreten voziček marela. Ta varianta vozička za starejše otroke je primerna zlasti za krajše sprehode po ravnem in nudi veliko udobja. Na voljo so na primer modeli z nastavljivim hrbtnim naslonjalom, oblazinjenim sedežem in praktičnim senčnikom. Visokokakovostni vozički marela so izredno lahki in jih je mogoče enostavno zložiti in razstaviti – pogosto z eno roko. Razen tega je mnogim otrokom všeč, da lahko iz vozička samostojno vstopajo in izstopajo.

Športni otroški voziček je vozičku marela razmeroma podoben: zložljiv je z malo truda, vendar je pogosto nekoliko težji, a zato tudi stabilnejši od vozička marela. Športni voziček lahko zato z lahkoto potiskate po neravnih površinah. Tak model je priporočljiv kot drugi voziček (poleg klasičnega), če otrok že zna varno sedeti in ne želi ves čas ležati.

Otroški tekaški voziček je tudi vrsta športnega vozička in je posebej primeren za športne starše: zaradi stabilne, a prilagodljive zasnove se baby joggerji lahko uporabljajo za hitro vožnjo med rolkanjem, tekom ali pohodništvom. Dobro vzmetenje poskrbi, da vaš otrok v njem udobno in varno sedi tudi na izletih v naravo, na primer po neravnih gozdnih poteh. Ta model trikolesnega vozička je priporočljiv za otroke od enega leta dalje.

Oprema in dodatki za vaš otroški voziček

Ko se enkrat odločite za otroški voziček, lahko potem poiščete tudi ustrezne dodatke. Letne in zimske vreče z udobno podlogo iz jagnječjega usnja so na primer zelo praktične, saj vašega otroka grejejo, zlasti pozimi. Kakovostna dežna prevleka iz prozorne plastike je v deževnem vremenu pritrjena na voziček in je tudi ob močnem vetru ne sme odpihniti.

Poleti potrebujete senčnik ali senčilo, da zaščitite svoje potomce pred močno sončno svetlobo. Tudi nadležni komarji ali ose lahko poleti močno zmotijo vožnjo v vozičku – tu pomaga ustrezna mreža proti mrčesu. Če imate že starejšega otroka, ki pa še ne zna varno premagovati daljših razdalj, je dobra ideja podnožje za voziček: pritrjeno je na oporo med zadnjima kolesoma, tako da lahko utrujene male pustolovce potiskata mamica in očka...

Otroški voziček naj ustreza vašemu življenjskemu slogu

Medtem ko ženske pogosto bolj zanima dizajn otroškega vozička, se moškim zdijo tehnične podrobnosti še posebno vznemirljive. Oboje je važno, a najpomembneje je, da izberete model, ki ustreza vašim okoliščinam. Kajti nekdo, ki živi na podeželju in pogosto hodi po neravnem, potrebuje drugačen voziček od mestnega prebivalca. In medtem ko bi se morali lastniki avtomobilov odločiti za model, ki se prilega prtljažniku, potrebujejo potniki na vlaku lahek in okreten voziček. Če vložite v kakovost, boste vi in vaši otroci dolgo uživali v vozičku. In kdo ve: morda je otrok številka dve že na poti ...